I made this widget at MyFlashFetish.com.

Jumaat, 29 April 2011

Saya Hairanlah..

Saya hairanlah, itulah tajuk entry kali ni.
Sememangnya saya benar-benar hairan.
Hairan dengan tingkah laku manusia, tak dinafikan saya juga manusia, haha.

Sebenarnya macam ni, ada orang dia cakap punya lah pandai. Masa-masa nak berkenalan cakap baik-baik. Aduhai, bila lama-lama baru keluar belang hitam, merah hijau nye.
Kadang-kadang sampai tak sangka kita. Ada juga dulu time kenal dia, baik je orang nye, bila lama-lama lain jadinya.

Ada jugak cakap pandai, buat tak. Nasihat orang bukan main bagus, tapi dia sendiri tak buat.
Macam mana tu??!

Adakah sebab emosi tak terkawal. Kadang-kadang hangin jugak telinga ni duk dengar orang cakap guna bahasa kasar, cakap tak reti hormat orang... Saborrr jela. Klau saya sama naik, habis lah semua. Huh!

Khamis, 21 April 2011

"Munki2 Lurf"..Cinta


Hari ini, tergerak kerajinan saya untuk menulis entry mengenai "Monkey Love" / "Cinta Monyet"...
Sebenarnya saya pun dah naik muak and malas nak berbahas masalah couple kalanga remaja, jemu dah. Tapi ada satu perkara paling penting saya nak share dengan semua kaum hawa beragama Islam.

Selitan :

Alhamdulillah, kita masih boleh merasa nikmat Islam, dan Iman. Kita ni bertuah lahir dalam keluarga Islam, kalau tak kita meraba-raba dan tercari-cari agama yang sebenar, Tuhan sebenar. Mungkin jugak, tidak akan dapat merasai dan mengenal Islam. Pernah tak korang fikir, betapa susah dan peritnya perjuang Rasulullah S.A.W. dan para sahabat berjuang demi Islam, supaya kita dapat merasa nikmatnya dan manisnya Islam. Tapi kita tak pernah berfikir, tak pernah nak ambil tahu, dah tak pernah bersyukur.Walaupun kita lahir dalam Islam, kadang-kadang amalan dan perbuatan kita jauh menyimpang daripada ajaran Islam, perbuatan kita tidak seperti ajaran Islam.


Bayangkan, sekiranya kita bertungkus lumus dan berpayah mengumpulkan sejumlah wang, demi membelikan kekasih kesayangan hati hadiah. Sehingga kita sanggup berdarah berluka, tapi apabila diberi kepada ur Mrs. Love dibuangnya hadiah tersebut, dibuat tidak endah, tidak dipandang dan tidak digunakan. Tidakkah sedih dan pilu hati korang? Mesti korang rasa nak sepak je kan awek tu? Jenis tak sedar diuntung! Bagaimana nikmat agama Islam yang diperjuangkan Rasulullah S.A.W. bersama para sahabat untuk kita? Amatilah...
Okay, fokus kepada isi utama, Monkey Love...
Wah wah wah! ~ asyiknya bercinta, seronoknya ada orang sayang, ada orang yang sokong kita kalau kita down or time kita lemah, bestnya boleh bercerita dengan dia, then pegang tangan dia, ada orang belai. Semuanya indah bersama.

Tapi. Sampai tak sedor diri jauh bebenor terlontar daripada landasan Islam. Dah lupa nama sendiri Fatimah, Khairiah, Muhammad, Ahmad...(nama ini hanya gimik/simbolik bagi orang Islam).

Tahukah kalian, "Tidak akan sempurna iman seseorang sekiranya dia mencintai selain Allah dan Rasulnya melebihi Allah dan Rasulnya".

Iman itu amat penting. Something paling penting disanyangi : Iman 


Berapa ramai umat mengaku bahwa takut masuk neraka tapi tetap menaiki kenderaan ke neraka (melakukan  dosa). Takut neraka, jauhi neraka.

"La takrobu zina" , jangan dekati zina, ada dinyatakan dalam kalam Allah. Couple adalah salah satu perkara yang membawa/mendekati kepada zina. Tahu tak? Bergegar Arasy Allah setiap kali berlakunya zina, betapa murkanya Allah terhadap penzina, para malaikat semua ketakutan. Tapi kita atas dunia, tak rasa apa-apa, relaxs je, buat tu buat ni, sape nak hukum? Sebab kita tak nampak kan? So, bolehlah buat sesuka hati?

Hukum sebat yang Allah tetapkan, pemimpin tak nak jalankan, katanya terlalu kejam, padahal Allah dah tetap hukum bersesuian dengan fitrah manusia. Percayalah sekiranya hukum sebat dijalankan, konpem tak berlaku lagi zina. Allah tahu apa keperluan makhluk ciptaannya. Jangan lupa kita makhlukNya. Hukum yang dijalankan bukan sahaja memberi pengajaran kepada orang lain, malah menghapuskan dosa penzina tersebut. Bukan saja-saja tahu. Maka, terhapuslah dosa mereka. Di akhirat, Insya Allah mereka selamat.

So, dorang ingat sekarang tak de orang tahu. Tapi dorang lupa, Allah Maha Mengetahui, Allah Maha Pengampun. (Basmalah) Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Jangan lupa tu. Pintu taubat sentiasa terbuka sehinggalah nyawa sampai ke kerongkong. Maka tertutuplah pintu taubat.

Between perempuan dan lelaki, macam magnet, ada tarikan, sebab tu dorang tak boleh dekat-dekat. Mudah tertarik. Dekat-dekat sikit, tertarik. Jauh-jauh sikit, susahlah nak tertarik. Kalau dah melekat, bahaya menanti. Oleh itu, cuba elakkan.

Orang yang masuk neraka jahanam, ialah orang yang ada hati tapi tak mahu faham, ada mata tak mahu lihat, ada telinga tak mahu dengar. Bersetimbun lembaran-lembaran, editan, catatan, dan sebagainya yang menasihatkan kepada kita couple itu haram. But, still buat, oleh itu termasuk golongan manakah orang seperti itu? Kemanakah akhir mereka?


Allah pagarkan syurga dengan perkara-perkara yang meng'enak'kan atau menyeronokkan kita diatas dunia. Bergitu juga sebaliknya (neraka).


Allah menguji kita pada titik kelemahan kita, sekiranya kita lemah apabila dipuji dan di belai oleh lelaki, kita akan diuji sebegitu. Sekiranya kita jenis yang ujub(merasa dirinya hebat) maka kita kan sentiasa dilimpahi pujian. Oleh itu, berhati-hatilah dan sentiasa beringat. Ujian yang diberikan mengikut kemampuan seseorang.


Ini yang last saya nak bagitahu, paling penting.


Perempuan yang baik itu lebih baik dari segala dunia dan isinya.


Then, saya terfikir satu lirik dalam lagu P-Ramlee. Yea! memang tepat. Seperti dalam lagu P-Ramlee..


Madu Tiga 

Senangnya dalam hati
Kalau beristeri dua
Terasa dunia ini
Ana yang punya



Tak mustahilkan??! untuk menjadikan lirik lagu tersebut sebagai realiti? Sekiranya kita berusaha?
Betapa bertuahnya lelaki yang dapat isteri macam ni kan?

Tahu tak kalian wahai perempuan, orang lelaki hendakkan yang baik-baik, walau seburuk dan seteruk mana pun dorang. Hampir 100% tau.

Apapun, jodoh telah ditetapkan, jangan takut, jadilah yang terbaik anda mampu, Insya Allah anda akan tetap bertemu dengan orang sebaik anda. Belum terlambat. Jangan gopoh sebelum masanya, anda rugi. Buat apa bazirkan masa dan gadaikan dan kotorkan belaian manja untuk bukan yang halal? Sehingga tercicir hal-hal lain di dunia? betul tak?




Segalanya tak mustahil, anda masih berpeluang untuk memperbaiki diri, sekiranya awak lalu jalan yang salah, jalan takut untuk berundur, kerana awak tahu jalan itu adalah jalan yang salah. Sekiranya awak terus maju, buruk padahnya, sekiranya awak berundur, Insya Allah awak selamat. Walaupun tak sampai ke destinasi, awak adalah orang yang sedang berjihad. Begitu juga dalam hal-hal lain dalam kehidupan. (idea berundur jalan dikongsi oleh salah seorang eksekutif yang berjaya).


Adalah bodoh sekiranya anda tetap mengikuti jalan yang salah padahal sudah terang-teranga ianya jalan yang sesat, seperti awak takut untuk luka tetapi awak tetap menghiris diri sendiri.


Put away monkey love, take human love, With the scent of Islam 



Titipan Cik Grrr:  Isi-isi dipetik oleh Tuan Hj Abu Bakar, semua yang baik daripada Allah, yang buruk daripada saya sendiri, mana yang baik, ambil pengajaran, yang buruk ditinggalkan. Entry sebgai peringatan kepada kaum hawa diluar sana dan saya sendiri. Semoga masihat yang disampaikan berbuah dan bermakna untuk kita bersama. Sekiranya kita berjaya menghidupkan sebenar-benar Islam dalam kehidupan harian, tahulah kita betapa manisnya. Saya sendiri pun belum tercapai. Insya Allah, sama-samalah kita. Amin.



Menanggani Pelajar Bermasalah

Pelajar bermasalah ni macam-macam halnya. Letih, jenuh menegur...tapi nak buat macam mana, sekolah ada undang-undang kena laksana, untuk disiplinkan belia, bakal pemimpin negara.

Hari saya ada jugak dengar pasal Kem Fasilitator, saya berminat sesangat, but tak terpilih, nak buat macam mana bukan rezeki sayalah tu, but daripada Kem Kepimpinan lain yang saya join, ada beberapa perkara yang perlu dititik beratkan dalam menjalankan tugas sebagai pemimpin.

Perkara tersebut termasuklah :


1) Meletakkan satu standard disiplin yang diingini.


2)Bertindak dengan segera.


3)Siasat dan berbincang sebelum bertindak.


4)Fahami prosedur dan tindakan disiplin yang betul.


5)Berikan hak membela diri.


6)Pastikan adanya langkah susulan.


7)Usaha yang berterusan bagi memastikan masalah selesai.



But, i think better seandainya, kita cuba menyelami dan memahami situasi yang dialami pelajar tu. Ada guru dia terus hukum pelajar tu. Kadang-kadang semua yang dilakukan pelajar tu ber'reason' dan ada yang tak bersalah. Lebih kita memahami, lebih mudah kita nak membaiki perumitan tu. Tak gitu?

Seringkali saya tengok cikgu duk marah, tengking, denda pelajar, macam pelajar tu tak de air muka. Yes, i know, dorang macam tak serik-serik. Tapi keras sangat. Bukan sorang dua, hampir keseluruhan. Jadi, makin bengang lah pelajar ni. Kalau yang pelajar 'keras', cikgu pun ber'keras' semua patah.

Tapi, tidak dinafikan pengurusan sekolah pun bagus, pelajar ni dihantar ke bilik kaunseling. Tapi, setiap kali ke kaunseling, dorang cakap cikgu duk play tape yang sama. Yela, ada yang menjadi, tapi ada yang terlalu sukar menerima (degil sikit) diorang cakap dah boleh hafal nasihat-nasihat cikgu kaunseling buat karangan.

So, macam mana nak atasi masalah ni agaknya??!
Moral decline makin merungsingkan.


Berpakaian Untuk Wanita

Dulu saya dah buat berpakaian untuk lelaki ....so, sekarang untuk kaum hawa pulak! Beres tak? Kui3...

Okkeh Jom, I make it simple okay :

- Elak gunakan kain yang berkilat. Duk tengah panas, tup tup terpancar kat mata pemandu motor, kereta, tak pasal2 kena marah..hehe. Mean, majlis rasmi jangan pakai kain berkilat.

- Jangan terikut-ikut fesyen.

- Pakai pewangi yang lembut. Agar tidak terlalu menusuk hidung, dan tidak merimaskan orang sekeliling, kalau awak tu jenis tak berbau, tak payah pakai la. Kan3?!

- Jangan pakai pakaian satu warna sahaja. Bak kata orang, kalau baju biru tu, seluar biru, kasut biru, lipstick biru, eyshadow, blusher, senang citer semua birulah, pelik tak? haha..lawak la. But, jangan melebihi 3 warna. Ini untuk somthing like majlis rasmi laaa...

- Pilih warna ikut kesesuaian kulit anda, kalau kulit gelap sikit tu, pakai lah pakaian yang warna terang sikit, mean bukan warna gelap lah, takut tak nampak periang, or ceria. And kulit pun bleh nampak cerah sikit kalau pakai warna cerah. (Bukan majlis rasmi)

- Apabila bersolek, jangan keterlaluan, ikut majlis adn jangan over sangat, okay. Sampai lain jadinya daripada muka asal. Ishk3, tak patut3...

- Seandainya anda bertudung, pakailah tudung yang kemas, labuh menutup dada dan belakang badan anda, tidak terlalu jarang sehingga menampakkan leher dan tidak seperti biarawati Kristian. Faham? Ok. Tudung 'groove' jangan dipakai untuk majlis rasmi.

- Sekiranya tidak memakai selendang, ikat rambut kemas-kemas dan jagalah kebersihan rambut, dan pastikan tidak berbau hapak. Rambut pulak warnanya janganlah melampau, sampai merah menyala, takut saya. Pastu rambut perempuan pendek nampak macam lelaki. Dosa. (Tak pakai tudung pun satu hal, larangan Allah kita ikut, ada hikmatnya.)

p/s:  Okkeh, itulah serba sedikit...ini setakat saya tahu, tanyalah yang lebih pakar.

Sabtu, 9 April 2011

Cintamu wanita..



Wahai sahabatku,

Cinta itu letaknya di hati dan hati itu milik Allah. Tidak mungkin kita dapat menyentuh hati seseorang tanpa izin Allah dan jika Allah tidak mengkehendaki. Tidak patut kita serahkan hati kita yang dimiliki Allah itu kepada orang lain untuk dikuasai atau diperintah. Bahkan memang sepatutnya kita serahkan jiwa dan raga kita seluruhnya kepada Allah.

“...Wanita lebih baik dan unggul dr lelaki dlm soal cinta. Wanita lbih mndlm cintanya dr lelaki, lbih ikhlas dlm cinta dn lbih bsar pngorbanannya demi cinta. Wanita juga byk menanggung pnderitaan dlm cnta brbnding llki...” "...Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka...


"Milikilah insan yang apabila kamu pandang wajahnya kamu ingAtkanALLAH, apbila kamu dengar kata-katanya ilmu tentang ISLAMbertambah, apabila kamu lihat kelakukannya kamu teringatkanAKHIRAT dan apabila kamu bercakap denganya kamu berusaha untuk BERTAUBAT..."


Daripada: http://syazwaniblog.blogspot.com."

Rabu, 6 April 2011

OMK !!! (oh mak kau)...

OMK!!!
Saya malu laa..

Tadi saya tengah memasak kat dapur duk buat jemput (know what jemput?) and goreng donut. Then someone datang, so adik saya ni dia baru dari bilik air, dia suruh saya pergi tengok kat luar ada orang datang. Dah tengah syok duk kacau adunan nih, terpaksa laaa tinggalkan sekejap.

Pastu saya kedepan rumah, and chit chat sikit dengan perempuan tu. First tu dia tengok saya pelik jee..ishk apahal kan??! Macam something wrong laa, but buat derk je..huhu.

Dia tanya ni rumah dot dot dot ke? saya cakap a'a yela, betullah tu, kanapa ? Rupanya dia tengah cari rumah sewa kat area ni, dia tanya, kat kawasan ni ada rumah sewa tak? But, saya dengar bilik sewa. Pastu saya ingatkan dia bertanya pasal bilik sewa yang abah saya buat tu. Then, saya cakaplah "oww, bilik tak siap lagi.". Dia cakap, "tak pe lah bulan depan pun boleh,saya nak tengok dulu." Hairanlah saya dibuatnye, kalau bilik sewa ni biasanya orang nak sewa cepatkan? right on time. Dia tanya, kat mana tu? Saya cakap kat sana sambil tunjuk arahnya, i just say, "kat sana, dekat taman....bla3".  Kebetulan mak and abah tak ada kat rumah. Then dia kata, awak ikut saya lah, tunjuk tempat tu, naik kereta saya."

Tanpa syak wasangka terhadap perempuan tu akan menculik saya or what, i said, okay. sekejap ae. Then I call my father, cakap sepatah dua and adik pun kasi kunci bilik, saya pun keluar, masuk dalam kereta dia. Dia cakap, kereta bersepah sikit, lebih kurang camni ayat dia..."kereta ni sepah sikit, maklumlah orang bekerja." sambil-sambil kutip barang atas kusyen kereta. Saya masuk.

Saya sembang la sekejap ngan dia, tanya, "Akak ni kerja apa?" yelah dah cakap orang bekerja. Dia bahasakan diri dia Zam, Kak Zam. Then dia pun pusing kereta dia kat simpang depan rumah saya, and saya borak2 sikit, tanya asal dari mana and bla2. Then dia cakap, "Akak dah dari pagi tadi cari rumah sewa kat kawasan ni, tak jumpa2. Akak kerja buat insuran, akak bukak syarikat kat tepi kedai katil mr.X." Dia nampak keletihan je.

Saya pun, aik??! " Akak cari rumah sewa ke bilik sewa? yang saya nak tunjuk ni bilik sewa."

Dia pun, "HAAA??!!,akak dah berkeluarga, akak nak cari rumah sewa bukan bilik sewa."

Saya pun, join HAAA!!! jugak laa. Mak aih, awat tak sensitif sangat telinga den ni. Alamak dah silap la. Nasib baru pusing kereta.

Then dia berhenti depan rumah saya, saya pun cakap, jap saya call abah saya.
Then saya kasi cakap ngan perempuan ni. Aduhai, dalam hati aku, malu laaa... ishk, dah siap naik keta dia lagi, camna la ni. Saya tanya macam mana boleh kenal abah saya ni, dia cakap jiran saya yang bagitau. Ishk3.

Then, right on time, abah saya sampai rumah, "Haaa, tu abah saya dia dah balik." Aish, at same time gak, saya ambik phone saya and ambil no kak zam tu. Then, and keluar, at same time cakap "sori r kak, saya silap dengar.". Dia cakap, "tak pe.". Dia pun borak dengan abah saya. Abah saya cakap, tak pe lah nanti saya bagitahu kalau ada rumah sewa kosong. Then she thanks my father and went.



jeput manis(ganu bahasa)




Pastu i give her number to my father, and masuk balik dalam rumah, sambung masak and makan makanan tu banyok2, Huh, malu lah jugak. Tak patut, tak patut. Ahh!

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com