I made this widget at MyFlashFetish.com.

Selasa, 31 Mei 2011

Meh Buat Kosmetik Sendiri

Semalam kerana I ter-over rajin, pi bukak youtube then belek-belek video lawak, then sampai video cara pakai shawl, then sampai cara-cara luruskan rambut and lembut/lembabkan kulit wajah gitu! Hehe..~

But, sambil-sambil tu korang bleh la lembut jiwa disamping lembutkan rambut and kulit muka tu! dengan lagu Can You Take My Heart niMSN Onion Icons  !
Lagu ni best jugak, korang tekan button petak kat lagu Anuar Zain tu then bukak yang ni, k. Hehe ~ Tak mo tak pe la.





Nak tau tak buat macam mana? Easiest way ni. Tak perlu bajet mahal-mahal sangat. Eh, tak sabar-sabar nampak?! ^_^ Okay, meh sini nak habaq. First thing is, bahan dia, paling penting ni... ialah! --->YOGURT ! haaa! tu dia ~
Cara nak guna untuk :

1) Luruskan rambut.

Ambil 2 sudu besar yogurt add with a spoon olive oil. Then, mix it. Now, apply mende tuh kat rambut korang. Biarkan selama 30 minutes. Then bila agak-agak kering..you bilas dengan lukewarm water, then cool water. Done!

2) Lembabkan muka.

Ambil 1 sudu yogurt, then gunakan brush tuk sapu-sapu kat muka cute korang tu. Biarkan selama 20 minutes, then bilas with lukewarm water. Then, ... DONE!

Senang je an??! - Daripada pembacaa saya la...(baca yang kat bawah video tu,hehe), ramai yang cakap cara ni memang menjadi. So korang apa lagi? Buat la sekarang! MySpace

Just A simple tips from youtube to share wif  korang. ^_^
Nak lagi? You olz search youtube sendiri okay.


Nak tanya cikit, klu saya buat lagu ni untuk blog ni OK X? hihi..just asking...

Rabu, 25 Mei 2011

Compare between u and me. Ok or nope? hm..

Is it wrong ? If kita membandingkan diri kita dengan orang lain ?
Sesetengah orang cakap bleh!
Sesetengah orang cakap nope! tak bleh.

Every persons ade reasons nya, right?
And what i want to talk about here is, about the first statement. I said boleh. And u must bandingkan. Okay, ini pandangan saya la. And, i have my own reasons. But, ini tidak bermakna saya membangkang kenyataan kedua.

First, saya kecilkan konsep perbincangan saya. Konsep: Dalam dunia blogging and belajar. Hehe, bukan apa...kerana diriku seorang blogger muda and pelajar. So, teruskan kepada perbincangan.

1. Why i said we must? This is because, apabila kita ingin mencapai sesuatu, kita perlu meletakkan matlamat. Untuk meletakkan matlamat, kita memerlukan penanda aras. So, kita perlukan kayu ukur untuk mengukur pencapaian sekarang. Supaya, matlamat yang bakal dibina, jauh lebih baik daripada sekarang. Senang kata, untuk mencari dimana kedudukan kita sekarang among all peoples! Setinggi mana kita sudah mendaki, dan berapa jauh lagi untuk sampai. Berapa lipat ganda lagi usaha yang bakal dicurahkan.

For example, membandingkan pencapaian blog A dan B, iaitu blog B yang jauh lebih baik dijadikan sebagai kayu ukur. Mengukur dengan pembaris yang lebih baik, pasti kita akan dapati blog A banyak kekurangan. Sememangnya begitulah resultnya, kerana A diukur dengan yang B yang lebih baik. If matlamat kita untuk graf menaik, akhirnya, kita akan meletakkan matlamat yang tinggi iaitu untuk menjadi setaraf dengan B or menjadi lebih baik daripada B.

Pada pendapat saya tidak salah untuk meletakkan sesuatu matlamat yang tinggi. Sebabnya, semakin tinggi matlamat kita, semakin tinggi usaha kita. Keberanian perlu ada dalam meletakkan matlamat. Risiko tinggi untuk kejayaan yang besar. ( Ada orang cakap, tak takut ke jatuh nanti sakit?, kita sediakan tilam kat bawah. Sediakan plan B,tak la sakit sangat. Ala, mana ada orang jatuh tak sakit, kecuali yang tak de receptor. )


2. Membina kekentalan mental. Jangan jadi alah bisa tegar biasa. Apa saya maksudkan, bila dah tengok dia lebih bagus daripada kita, kita biarkan sahaja. When you finds others better than you, you terus jadi layu. Come on! Dats not the way. Kita kena cakap, I can be better than her@him. Eventhough, others think you can't. This is what happened to me before. Peoples think i can't be, but, they definitely wrong. I can be better than the persons they think great. Dengan semangat ini, saya buktikan saya juga setaraf dengan mereka dan saya juga lebih baik daripada sesetengah daripada mereka. Saya tidak membiarkan kebiasaan itu sebagai suatu yang alah (yang dah sudah biasa, dibuat derk). Why? Saya ada matlamat, matlamat yang tinggi. Ia bukan main-main.


3. Dalam dunia blogging, pada pendapat saya, tak salah jugak Sebab, kita akan dapat tahu, apa kelebihan web ni, apa kelebihan web tu. Or, maybe web ni same dengan web ni. So, kita akan cuba membina suatu kelainan daripada banyak-banyak yang sudah tersedia dihidang. Tak gitu? =D

Sekali sekala maybe orang nak tukar taste kan, dan dalam dunia ni setiap orang ada citarasa masing-masing. Jadikan, maybe apa yang sudah sedia terhidang tidak memenuhi kehendak beberapa orang. Maybe mereka akan lebih suka apa yang bakal kita lahirkan. Right? or nope? =)

Oleh itu, melalui perbandingan kita mampu mencari perbezaannya. Tak gitu semua??! Renung2 kan dan luahkan.


Okay, dats all for this entry. Ini hanya pandangan saya. If ada yang kurang/tak sokong boleh dinyatakan dibwah. Ianya dapat membantu untuk mengetahui pandangan umum lebih kepada mana. 
^_^ Gud Nite ~

Selasa, 24 Mei 2011

Ku girang..ini lah diri ku.

Ngantuk da bijik mater i ni~ haha
Sebenarnya saya dah bebas! Daripada belenggu exam..(kejamnya bunyi,hik3)



Waaa! Dah tu setiap malam before exam saya duk belajar je kan...
Malam ni dah tak nak belajar, hehe..tapi tak tau nak buat apa, lepas duk online pesbuk berjam-jam...haish.
Terasa begitu bosan sekali dunia ini...(tengok saya bazir masa lagi, ishk bila nak berubah, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka ubah sendiri, tak gitu ?) motivate diri sendri jap. ^_^

So, teringat laa kat my belog nih, dah lama gile tak buat blogwalking rupanya! Mak aih! Best pe bw ni..macam-macam dapat.

So sekarang dah habes blogwalking,...hm nak buat apa plak erk?
Buat entry laa! Kan kan kan?

Daripada blogwalking tadi, saya pi la lawat kat blog Ben Ashaari.. sape tak kenal kan? Huhu..pemes tu.
And few others blog la. Terasa begitu kerdil belogku ini. aduh! T_T Sedih plak.
Dorang punye blog fresh2 je...entry baguih-baguih, hurm. Jeles ni... But, im sure each blog ada kelebihan sendiri, semuanya terletak pada diri blogger itu sendiri. i think it is personaliti dorang. cara penulisan. kreativiti. Kadang-kadang daya tarikan oleh blogger tu sendiri menjadikan diri mereka seorang blogger yang hebat. Hm, me, ada ke semua tu erk? Who knows? Im always bercita-cita tinggi. We'll wait. hehe..tak la tinggi sangat, cuma tinggi la jugak. keh3.


Actually, pencapaian blog Dialog Hidup ni tak disangka jugak oleh saya sendiri. Saya masuk dalam dunia blogger tanpa kawan. Then, after beberapa bulan, saya dapat follower, walaupun tak tetap. And dapat kawan jugak. Hepi la kan... hehe. Sampai sekarang dah ada 57 orang follower. Sungguh tak sangka ada jugak orang follow blog suram ni.

Dulu saya tak tau pape pun sal blog ni. Until seorang kawan perkenalan saya apa itu blog. Hm. Saya belajar sendiri macam mana nak buat, nak edit, ala instruction ada kan. Hehe. Tapi bab coding tu memang tak reti sangat la. Tau tulis yang mudah2 je.

Saya, named as Cik Grrr by myself, cuma hendak berkongsi idea and bercerita dalam blog ni. So, any kesilapan boleh ditegur secara berhemah. Sepanjang berblogging ni saya mintak maaf jikalau ada saya buat korang terkecil hati. K.

Apa yang tertulis disini semuanya cetusan otak basah ku...and luahan pemikiran dan jiwa ku. Okay.

Jumaat, 20 Mei 2011

Watermelon Juice !

 
 Assalamualaikum,
Hari ni cuma nak share Juice Watermelon je. Kenapa erk? Saje je, maklumlah sekarang ni musim panas sikit kan, so why not hilangkan dahaga dengan minuman ni kan. Lagipun saya memang suka masak memasak cuma malas. Haha.

Tengok gambaq2 ni, sedap tak??! Hehe, tak sedap tak pe lah.
Ni saya sendiri buat.
 So, nak kongsi sikit camne nak buat ae.

Ingredients:
Buah tembikai.
Air mineral / air kosong la.
Gula.
Ice.

Apparatus (cam buat peka sains pul0k) :
Mesin pengisar.
Papan pemotong.
Pisau.

First korang just potong buah ni jadi tiga segi gitu, ambil isi dia sahaja. Ikut kreativiti korang la asalkan bleh ambil isinya, k. Kuantiti bergantung pada korang la nak buat air banyak mana and sepekat mana. Kalau saya, guna 1/4 daripada buah tu untuk buat 1 jag air ni.

Second, korang masukkan dalam mesin pengisar, letak air mineral sikit, and gula. Then, korang kisarkannya. Apabila siap, tuangkan kedalam gelas, campur air sikit, kot kot la manis sangat ke or pekat sangat ke. Ikut selera masing-masing, siap je letak ice.

Lastly ready to drink. Cuba try letak ice cream float. Agak-agak sedap tak? Hmm...rasa ok jugak an. Jom try buat. Hehe. That's all for today k.



Sori pic ni tak rotate lagi.

Aik! da habes da? hehe..

Isnin, 16 Mei 2011

Selamat Hari Guru




Selamat Hari Guru kepada semua cikgu-cikgu diluar sana, yang mengajar saya ke, tak ke. Semua sekali berhak menerima ucapan saya, hehe...Selamat Hari Guru Cikgu-Cikgu!

Khamis, 12 Mei 2011

Nak bibik minat membaca senang je!


Marilah kita memupuk minat membaca sekarang!
It is important you know! Of course you know.
Kalau nak tahu, saya dah jumpa satu cara yang saya rasa akan berhasil.
Cara ini dikongsi oleh seorang ulat buku sendiri, beliau seorang doktor pakar yang sangat minat membaca. Hari tu dia ada datang ke sekolah saya semasa forum bersama tokoh-tokoh sekolah. Bilangan mereka 6 orang, semuanya hebat-hebat belaka. Artis pun ade! Artis yang dimaksudkan bukan macam pelakon or penyanyi tapi pengacara Malaysia yang selalu ke Mesir tu!

Dah dah, mari kita teruskan.

Pertama pastikan ditangan kita sentiasa ada buku yang dibawa kemana-mana sahaja untuk dibaca, walaupun tak membaca. Bagi doktor tu, walaupun tidak membaca sekurang-kurangnya dia dapat tengok jugak buku. Walaupun kita tidak baca katanya, lama-lama kita akan rasa bodoh kerana bawak buku merata-rata tapi tak pernah membaca. Kemudian kita akan mula membelek-belek and baca sedikit. Lama-lama, kita akan rasa rugi, ilmu itu banyak, kenapa kita ambil sedikit? Rugi.Sekali kita baca buku, kita akan rasa nak lagi, nak lagi dan lagi. Sempat juga doktor ni buat 1 analogi untuk kami kat dewan sekolah aritu.

Sekarang kita berada dalam dewan, membaca ibarat kita membuka banyak pintu dewan ini untuk kita melihat. Kita akan dapat mengenali dunia dengan lebih luas. Apabila orang bercakap mengenai dunia belah sini, kita tahu. Apabila orang bercakap mengenai dunia sebelah sana, kita tahu. Apabila berlaku percanggahan idea, kita tahu mana yang betul dan mana yang salah, mungkin jugak dua-duanya itu benar. Kerana, pandangan dan ilmu kita lebih banyak dan jauh.

Nasihat beliau, kadang-kadang apabila kita perlu membuat pilihan atau keputusan dalam hidup, jika kita berilmu kita dapat memilih jalan yang betul dan ianya banyak (jalan).

Beliau ada menceritakan, semasa beliau kecik, ayah dia selalu nasihatkan bacalah buku. Ayah beliau sehingga akhir hayat mencari seorang guru uuntuk belajar.

So, kepada pelajar, ibu bapa, or anyone. Bawalah buku bersama sepanjang masa. Ikutlah orang nak cakap apa. Tapi kita orang yang nak cari ilmu. Ilmu itu bukan sedikit, ilmu itu banyak. Sepanjang kita hidup, belum habis lagi ilmu untuk kita pelajari dan terokai. Ilmu Allah begitu luas, ingat analogi ilmu yang Allah bagi kepada manusia adalah sebanayk mana air laut yang melekat pada hujung jarum yang dicelup ke dalam  lautan yang luas. Ingatlah jangan kita meninggi diri dan merasa riak.

p/s: esok hari guru, kepada semua guru-guru selamat hari guru. Terima kasih untuk segala pengorbanan dan kesabaran dalam mendidik kami pelajarmu.

Agak-agaknya!...

Assalamualaikum, dah berminggu-minggu tak update blog ni.
Minggu ni, saya exam...begitu juga minggu depan! So, lack of time update blog, tapi hari ni nak jugak.
Hehe, time free malas pulak, time busy ni la rajin sangat.

Okay, saya nak tanya la...
What do you feel if...

Katakan korang masuk pertandingan la, berpasukan. Mesti ada teamwork kan. So, you ni punye la kuat berlatih, kalau tima ada latihan je tak pernah tinggal, sakit ke demam ke korang pergi jugak. Korang sanggup bersusah payah, sampai meleleh peluh kat kaki. And, you ada kawan jugak dia ni memang kira macam dah pro la dalam pertandingan ni, sebab dia dah masuk banyak kali, macam senior la. Hmmm, then bila time bertanding tu. Korang tak dapat buat yang terbaik. But, kawan korang tu buat da best dah. Kira memang dah boleh nampak dia ni boleh menang acara individu. Korang sendiri pun yakin ngan dia. So, apa korang rasa...kalau korang tiba-tiba rezeki Allah bagi dapat menang bagi acara berindividu. But, kawan korang tu tak menang. And, kawan korang tu pulak macam kurang berpuas hati ngan korang.What do you feel??!

Hmm! camne ye?

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com