I made this widget at MyFlashFetish.com.

Jumaat, 22 Jun 2012

Our Way after SPM..


Assalamualaikum dan salam sejahtera dan salam 1 Malaysia...
Alhamdulillah, setelah beberapa bulan Fatin tinggalkan blog ni, akhirnya muncul kembali...
This is my first entry for this year. Believe it or NOT?
You have to... :)

So, what I have to share with you after that long break?
Nothing much, but important.

First of all, I am SPM candidates. So, siapa siapa yang calon-calon SPM jugak tu, meh la luang sikit masa baca entry ni...nak share share sikit ni...
As SPM candidates, kita dah tak banyak masa untuk main-main and what-so-ever-lah.
So, please start from now untuk mulakan usaha anda. (Bagi mereka yang masih lalai, yang dah lama start or semalam start tu, tahniah untuk korang).
I have a question for you (if you are SPM candidates).

Apa rancangan awak selepas keluar result nanti? Nak pergi "mana"?

Haaa...cepat cepat jawab! Sebab saya masih tak dapat nak jawab. masih kurang jelas.
So, siapa siapa yang ada masalah macam saya ni, here is the solution...  -> SOLUTION

Ini adalah link untuk korang cari maklumat yang tepat daripada sumber yang tepat mengenai halatuju selepas SPM.
Now, awak tanya diri awak what you want to be in future? Decide now. Luangkan sedikit masa untuk masa korang.
Then, dapatkan maklumat mengenai kerjaya yang pilih daripada right person.
Here, we can get it. InsyaAllah, they will help us.


Here are some of advice I got from some people.. it might be useful for all of us.

- Bila nak pilih course, kerjaya, universiti, or sebarang tawaran yang awak dapat jangan duk ikut member.

- Pilih bidang yang awak betul-betul suka buat, kalau tak awak mungkin akan berhenti sekerat jalan dan tak dapat nak bersaing dengan orang yang lagi hebat yang betul-betul mahu.

- Jangan takut hilang kawan, contohnya, awak ikut kawan awak pilih masuk matriks/Asasi/form 6 (contoh saje) sedangkan awak nak pilih bidang lain, so awak dah silap langkah. Bukan apa takut tak boleh berundur, so say 'tata' kat impian awak. Its okay untuk berpisah, bila dah lama nanti awak akan jumpa kawan baru. Bila dah jumpa kawan baru, kena pandai pilih kawan yang elok-elok. (How if we desperate?..huhu...insyaAllah tak!)


Okay-lah setakat itu sahajalah kita hari ni yep!...Fatin harap semua ni berguna untuk korang semua. And jadikan kepayahan dan kesukaran dalam mengha dapi SPM ini sebagai challenge untuk kita. InsyaAllah disebalik setiap kesukaran pasti ada kemudahannya.

Titipan dari hati ke hati,
Apa yang penting adalah kita berusaha, kerana kejayaan sebenar adalah kejayaan kita berusaha, bukan diukur pada pencapaian kita. Dr. Mohd Shafie Md Amin Al-Muqri ada menyatakan dalam penulisnya beliau bertajuk Yang Dicapai Bukan Kejayaan melalui majalah Q&A, "..mana mungkin kita diukur dan dinilai berdasarkan perkara yang di luar kawalan kita (yakni hasilnya)."

Beliau menerangkan bahawa Allah S.W.T. mengukur kejayaan manusia berdasarkan perbuatan bukan apa yang dicapai berdasarkan firman Allah:

"(Allah) Yang menciptakan mati dan hidup untuk menguji siapakah di antara kamu yang lebih baik amalannya (yakni perbuatannya bukan pencapaiannya)."
(Al-Mulk 67:2)



Untuk baca lebih lanjut mengenai penulisan Dr. Mohd Shafie Md Amin Al-Muqri  , korang boleh cari dalam majalah Q&A, isu #05 (versi ke-5 gitulah kot, hehe), page 7.
SO, semoga Allah bersama kalian dalam SPM nanti. Janji solat jangan tinggal yeee kenkawan. InsyaAllah, amin.

1 ulasan:

Pendekar berkata...

jalan2 ke sini jenguk cik Grrr...assalamu'alaikum...

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com