I made this widget at MyFlashFetish.com.

Rabu, 16 Mac 2011

Sagong ! What is 'sagong' ??!

Haaa! Korang mana-mana yang nak tahu apa itu sagong/sagon!    (spell in ganu word)
Inilah dia!  Yang berbalut kertas kaler merah, pink, kuning, and hijau tu...macam-macam colour dia ada. Isinya sama je.

Hahaha~ pelik semacam je kan bunyi name dia...
Tulah, eden nak sebut pun jadi teragak-agak, takut korang tak faham..

but 'sagong' is a FOOD ok! From Terengganu, negeri kelahiran ambe, setahu saya la, maybe because sagong adalah makanan tradisi sebab tu korang anak-anak muda tak tahu kot!
And maybe negeri lain pun ada jugak. So, you know la sekarang ae bahwa sagon is food.


Okkeh, inilah antara gambar-gambar nya..
For sure guys, bukan dari En.Google ae..sebab korang tak kan jumpa kalau cari mende nih!
Eden jamin 100%
(Pandai-pandai je, padahal tak cari lagi, hak5)
K, ni saya ambik sendiri gambar and upload. 


Alahai Cik Grrr! entry apa ni???
Alahhaiii youuu ni entry sal visit Terengganu And Food laaa...
Hahaha
Kalau korang cuti-cuti ni ada pi lawat Terengganu, belilah kat Pasar Payang tu belambak la.
Makanan ni dibuat daripada isi kelapa yang dikupas (ye ke kupas? not sure la), but dalam tu ada isi kelapa and tepung beras, digoreng-goreng tanpa minyak, then ada la dimasukkan sugar jugak.

Makanan ni cam debu la tapi ada cam hapas nyior (kelapa), bukan hapas yang orang dah perah santan tu, okay.

yang debu-debu cam atas kertas tu la..(haha, malunya, letak atas kertas je)
tak pe lah, still bleh nampak kan? (malunya,tak pro langsung)

Eiii sound tak sedap laa...
Haha, cuba try test la dulu!
Lepas tu baru cakap, okay?
Camne boleh buat entry pasal ni nih??
Camni!
Sebab, yesterday la saya pergi kat Pasar Payang tengok ramai orang mai Ganu, maklumlah musim cuti kan, dorang tak de pun beli makanan ni (sagong), maybe dah ada kat nogori deme kot!..
Anak-anak muda, ini lah sagon.

Cara makan dia, bukak kat bahagian yang tak de rambu-rambu kertas tu, kalau dah makin kurang, boleh koyakkan kertas tu sampai la jadi pendek-pendek, so you can eat easily laa. (Tips)


Tak femes dats why tak beli kan?..mesti kenal pun tak kan!

(Kira makanan tradisi gak 'sagong' ni tahu??!)

Eh! Cik Grrr, sodap ko makanan tu??
Alahaiii was-was lah pulak dia ni...

Makanan ni, sedap la. Kalau tak, tak kan lah i beli, well, taste masing-masing kan, Im orang Ganu, so i like laa..
Macam keropok lekor, selain daripada orang ganu, orang lain tak makan keropok lekor yang tak digoreng! (keropok lekor rebus)

Hahaha~ awat??? korang ingat tak di masak ke?
Keropok tu di masak lah! Direbus dulu...
Then pastu, kalau rasa nak goreng baru lah goreng...

 Saya ada aunt, dia orang Johor,  ditanya why tak makan keropok rebus??
Sebab tak masak!

Hahaha ~
Mana ada tak masak, kitorang masak laaa...

Tak pe, tak pe...masing-masing punya pendapat, tapi itulah realitinya.

And you all kalau  nak beli sagong ni, make sure yang baru okkeh, baru sedap, kalau yang dah lama tu memaang gerenti tak sodap!
Rasa tengik (tak reti nak terang).

Harga : MURAH MUARAH - RM1 -BLEH DAPAT 5!
haha, promote kasi laku jualan mak cik-mak cik kat Pasar Payang.

p/s: okay thats all, for evening ni, and, to all readers, silalah add saya di facebook okay!
boleh kita chat ke, lagipun memang dah lama tak online kat account tu..
(saja nak meramaikan kenalan dalam laman sosial fb ni!)

tq to everyone yang jadi follower and read my entry, dun forget komen la sikit
hehehe..

Tiada ulasan:

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com