I made this widget at MyFlashFetish.com.

Khamis, 21 April 2011

Berpakaian Untuk Wanita

Dulu saya dah buat berpakaian untuk lelaki ....so, sekarang untuk kaum hawa pulak! Beres tak? Kui3...

Okkeh Jom, I make it simple okay :

- Elak gunakan kain yang berkilat. Duk tengah panas, tup tup terpancar kat mata pemandu motor, kereta, tak pasal2 kena marah..hehe. Mean, majlis rasmi jangan pakai kain berkilat.

- Jangan terikut-ikut fesyen.

- Pakai pewangi yang lembut. Agar tidak terlalu menusuk hidung, dan tidak merimaskan orang sekeliling, kalau awak tu jenis tak berbau, tak payah pakai la. Kan3?!

- Jangan pakai pakaian satu warna sahaja. Bak kata orang, kalau baju biru tu, seluar biru, kasut biru, lipstick biru, eyshadow, blusher, senang citer semua birulah, pelik tak? haha..lawak la. But, jangan melebihi 3 warna. Ini untuk somthing like majlis rasmi laaa...

- Pilih warna ikut kesesuaian kulit anda, kalau kulit gelap sikit tu, pakai lah pakaian yang warna terang sikit, mean bukan warna gelap lah, takut tak nampak periang, or ceria. And kulit pun bleh nampak cerah sikit kalau pakai warna cerah. (Bukan majlis rasmi)

- Apabila bersolek, jangan keterlaluan, ikut majlis adn jangan over sangat, okay. Sampai lain jadinya daripada muka asal. Ishk3, tak patut3...

- Seandainya anda bertudung, pakailah tudung yang kemas, labuh menutup dada dan belakang badan anda, tidak terlalu jarang sehingga menampakkan leher dan tidak seperti biarawati Kristian. Faham? Ok. Tudung 'groove' jangan dipakai untuk majlis rasmi.

- Sekiranya tidak memakai selendang, ikat rambut kemas-kemas dan jagalah kebersihan rambut, dan pastikan tidak berbau hapak. Rambut pulak warnanya janganlah melampau, sampai merah menyala, takut saya. Pastu rambut perempuan pendek nampak macam lelaki. Dosa. (Tak pakai tudung pun satu hal, larangan Allah kita ikut, ada hikmatnya.)

p/s:  Okkeh, itulah serba sedikit...ini setakat saya tahu, tanyalah yang lebih pakar.

Tiada ulasan:

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com