I made this widget at MyFlashFetish.com.

Jumaat, 4 Mac 2011

What teenagers need ??!





Love
-love, daripada mak ayah dorang, kadang-kadang mak ayah tidak memahami, dan tidak ingin memahami. Tu pasal, dorang ni cari pakwe, makwe, kadang-kadang bukan just tuk lepas nafsu (realiti,sorry la cakap camtu), dorang perlu kasih sayang, parents tak sedar (dorang pendam, tak tunjuk the real they feel, because mereka selama ni tak diberi pelung/tak di ajar untuk tunjuk emosi), parents membeza-beza anak-anak mereka, dalam ramai ni, pasti ada yang tersinggung, terasa hati, kecewa, dan dorang  rasa terpinggir.


 they start to think, "who am i in this family, berapa banyak harga aku kepada mereka" (sedia maklum, kadang-kadang remaja tidak berfikir panjang). And dorang akan cakap, setakat ni je ke kasih sayang mak ayah kat aku?
Remaja, sentiasa keliru, dorang sedang memahami lumrah and perjalanan hidup mereka. Dorang sedang belajar. 


Ketandusan kasih sejati, menangguk kasih murahan...


Friends
-Why they need friends?? Friend, they can share anything with them, because dorang saling memahami, dorang sebaya...but orang yang paling first berperanan untuk ni, parents (sepatut nya lebih memahami, because dah berpengalaman)...second, friends, siblings would be.
(someone said, let your child feel free to share anything with you as friend, parents be as their friend).
Remaja perlu diajak berbual mesra berdua-dua dengan parent dorang, bukan bertiga, berbincang, bercakap hal personal, sometimes perlu "up-to-date minded" and "open-minded".


Private
-It is very important, sebabnya, manusia yang membesar akan berlaku perubahan emosi. Terutama ketika zaman remaja, emosi sentiasa bergelodak, kadang-kadang, happy, need to be alone, jiwang-jiwang, sad, temper and macam-macam lah, kadang stress jugak kan?


They need private, tempat paling private adalah bilik dorang, so, kalau bilik tu still lagi share dengan adik-adik, sedikit kurang selesa, maybe dorang nak menangis nanti (pada masa-masa tertentu) tak rasa selesa, takot ada orang tengok (tak syok la kan??), kalau marah, adik-adik yang jadi mangsa.


Respect
-Eventhough dorang still kategori remaja, tak salah orang lebih tua respect dorang. Nabi pun ada buat camtu, (saya tak berapa ingat kisah tu,maaf). Everyone ada ego, ada pride, so, respect lah semua orang.
Semua nak dihargai.


Iman
-Garis panduan, most important, benteng diri dorang, dengan pelihara iman, dorang selamat dunia akhirat.




p/s: ni lah sedikit sebanyak pendapat saya mengenai remaja. ini hanya pendapat.

Tiada ulasan:

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com