I made this widget at MyFlashFetish.com.

Rabu, 16 November 2011

Kenali Cendawan

Bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Itulah ungkapan untuk artis-artis baru sekarang ni. Hehe.
Tapi kita bukan nak cakap pasal artis sekarang nih, tapi mengenai cendawan. Tadi saya duk search internet cari resepi pasta, spaghetti...and dalam resepi tu banyak guna cendawan, macam-macam jenis ada, cendawan tu la cendawan ni la. Hm,  saya ni manalah kenal jenis-jenis cendawan ni, memang 'buta cendawan' la. So saya pun search la kat internet. And alang-alang menyeluk pesakam biar sampai pangkal lengan kan? Huhu.(saya salah mengeja tegur ye..hihi)

So, saya kongsikan sidikit dapatan daripada 'kajian' beberapa jam depan laptop ni dengan korang. Mana tau nanti-nanti dah berkeluarga, mak mentua ke, isteri ke, mintak belikan cendawan inoki, korang tak kenal pulak (seperti fokus kepada lelaki je nih, hihi). So meh sini saya tunjuk beberapa jenis cendawan yang boleh dimakan. Semoga berguna untuk korang jugak ilmu ni. Jom survey sekejap. =D



~ HOHOHO ~
RAMAINYA BERMINAT NAK TAU PASAL CENDAWAN YE! 
MAI DEKAT! MAI DEKAT! hehe...
Inilah dia ~
kat bawah gambar tu nama cendawan tu ya~ jangan silap tengok plak. :)


CENDAWAN INOKI



 

CENDAWAN BUSUT



`

CENDAWAN GERGASI/GIANT
 (pelik aje name dia-sebabnya dia memang 'giant', besar in size)



Semacam bola golf je kan? huhu..

CENDAWAN BUTANG



Ini cendawan tiram putih. 
Haa...yang ini tak tahu cendawan tiram apa..huhu..
Tapi nampak macam cendawan tiram putih. (memandai je kan?)
Ini pun macam cendawan tiram putih. Hehe.
CENDAWAN TIRAM




CENDAWAN TIRAM KELABU

Excuse me, saya mencelah sekejap ye. Nak kasi tau cendawan tiram ni ada 3 jenis:
- Cendawan tiram putih
- Cendawan tiram kelabu
- Cendawan tiram abalone

Continue lagi ya! hehe...



CENDAWAN SHIITAKE/HIOKO
(Hioko adalah dalam bahasa Jepun.)




CENDAWAN KUKUR




CENDAWAN LING ZHI
(Juga kenali sebagai: Ganoderma lucidum, ia merupakan cendawan herba, klik untuk lebih info.)




Haaa...kat sini saya kongsikan jugak sebuah resepi untuk korang manfaatkan. Masakan berasaskan cendawan. Klik aja ya! (Tapi saya belum cuba lagi) Moga enjoy ~

Ini pulak blog rujukan mengenai cendawan.Huhu.

Setakat ni sajalah, harap bermanfaat. =D

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saya terkesan membaca seperti cerita yang kuat tentang Blogger: dialog hidup - Catat Ulasan. Saya akan posting link di situs kupon saya untuk posting blog ini . Aku akan kembali untuk membaca lebih.

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com