I made this widget at MyFlashFetish.com.

Rabu, 15 Disember 2010

Resepi Sambal Belacan PEDAS MENYENGAT !!!



~~Sambal Belacan Mak...~~
Penambah rasa favourite Cik Grrr..
Mwaach!!!
Syok habis beb!!!..

Makan bersama ikan singgang, or sayur timun, or sayur kacang ke...and anything laa...
(tanya orang ganu lauk lain tu apa...by the way im orang ganu sebab tu minat belacan...=)
Memang giller laa, orang ganu makan each person! ada la sampai 3 pinggang...huish!
DASYAT!!
(Cik Grrr, paling maxi 2 pinggang je kot!..hehe)

OK! So, resepi ni Cik Grrr mintak dari mak Cik Grrr sendiri, teringin gak nak share ngan kowrang semua!..
Biar kowrang bleh rase Sambal Belacan Yang Sebenar Orang GANU!!!..

hahaha, so, kalau nak try cepat! sediakan...

Bahan2 =

Lada Besar - 4 biji
Lada Kecil - 8 biji
Belacan - Lam bentuk dadu 1 inci x 1 inci...or lam 2 sudu laaa...
Gula - setengah sudu
Asam Limau (limau nipis) - 1 biji
Mempelam putik/Nenas (ikut suka mau letak ke tak)

Cara2  =

Tumbuk semua bahan2 diatas sekali gus! kecuali  asam limau, mempelam and nenas...menggunakan lesung batu dan ulu nya sehingga la lumat, okay!..
Baru la rasa nya asli, lagi besttt dari yang guna blender...
Kita kan orang asli Malaysia!! (mean tulen laa..haha)
Kita rakyat malaysia ada cara tersendiri laaa...BETUL TAK??!

But tak perlu la hancur sangat macam guna blender, setakat sambal belacan ni boleh di ceduk dengan sudu dan mampu ditelan tak tercekit dah laaa...okay...pencernaan seterusnya dalam perut jela...tak yah susah2.

So, bila siap korang boleh perah kan asam limau..
And kalau nak sedap lagi cincang mempelam or nenas halus2...masukkan dan gaul...

Maka dengan ini, 

SIAP LAH SAMBAL BELACAN RESEPI GANU MAK CIK GRRR BERZAMAN LAMANYA!!!!

hehehehehe...SELAMAT MENCUBA!!!


p/s: by the way, kuantiti belacan tu terpulang pada masing2 laa...sape tak ley makan belacan kalau ada resdung jangan letak(but tak sedap laa,lagi banyak belacan, lagi sedap!!!)...and lada tu sape tak tahan pedas kurang kan sikit, okay.

Tiada ulasan:

Awak! / Akak! / Bro! / Mak Cik! / Pak Cik!






ShoutMix chat widget
Thank You Myspace Comments
MyNiceProfile.com